GSM hasznos

Tartalom: ( kattints a szövegre ami érdekel....)

2G
3G
4G avagy LTE
Adatfolyam
ActiveSync
Bluetooth
Digitális tanúsítvány
Digitális aláírás
Direct Push Technológia - Közvetlen üzenet továbbítás
EDGE (Enhanced Data Rate for GSM Evolution - Megnövelt Adatátviteli Sebesség a GSM Fejlődéséért)
GPRS (General Packet Radio Systems - Csomagkapcsolt Adatátviteli Rendszer)
GSM (Global System for Mobile Communications - Globális Mobil Kommunikációs Rendszer)
HSDPA

Infravörös sugár
IP (Internet Protokoll)
IMAP4 (Internet Messaging Access Protocol - Internetes Üzenet Elérési Protokoll)
MMS (Multimedia Message Service - Multimédiás Üzenetküldési Szolgáltatás)
POP3
Roaming vagy barangolás

SIM (Subscriber Identity Module - Előfizetői Azonosító Egység)
SMS (Short Message Service - Rövid Szöveges Üzenet)
Titkosítás
Szinkronizálás
USIM (Universal Subscriber Identity Module - Univerzális Előfizetői Azonosító Egység)
Wap

Wi-Fi (Wireless Fidelity - Vezeték Nélküli Megbízhatóság)2G

A mobiltelefonos kommunikáció során a második generációs protokollok - beleértve a GSM, D-AMPS (TDMA) és CDMA technológiákat - digitális kódolási eljárásokat alkalmaznak. A világ jelentős részén jelenleg 2G-s hálózatokat üzemeltetnek. Ezek a protokollok nagy bitsűrűségű hangalapú, viszont korlátozott bitsűrűségű adatkommunikációt tesznek lehetővé. Olyan kiegészítő szolgáltatások nyújtására képesek, mint az adatátvitel, a fax, illetve az SMS szolgáltatás. A legtöbb 2G-s protokoll különböző szintű kódolásra képes, és a 880-915 MHz, a 925-960 MHz, az 1710-1785 MHz, illetve az 1805-1880 MHz közötti sávokat használja.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 3G

A mobilkommunikáció során a harmadik generációs protokollok jóval nagyobb, Megabit/másodpercben (Mbps) mért bitsűrűséget tesznek lehetővé, annak érdekében, hogy a nem hangalapú alkalmazásokat is kiszolgálhassák. A 3G-s hálózatok tesztüzeme Japánban kezdődött 2001-ben. A 3G-s hálózatok bevezetését 2002-re várják Európában és Ázsia egyes területein, míg valamivel későbbre az Egyesült Államokban. A 3G olyan nagy sávszélességet igénylő alkalmazásokat lesz képes támogatni, mint például a nagyfelbontású videólejátszás, videókonferenciák vagy a teljes sávszélességű Internet-elérés. 3G - a vezetéknélküli technológia következő generációja, amely túlmutat az egyéni kommunikációs szolgáltatásokon. A Rádióigazgatási Világkonferencia (WARC) 230 megahertzes spektrumban a 2 Ghz-s tartományt rendelte a 3G-s multimédiás hálózatokhoz. Ezektől a hálózatoktól elvárt a 144 kbps sebességű vezetéknélküli adatátvitel mobil alkalmazások során, a 384 kbps sebesség menet közben, illetve a 2 Mbps sebesség fix telepítés esetén.
vissza a tartalomjegyzékhez...4G avagy LTE...
Az LTE (mozaikszó az angol Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszútávú fejlődés”) egy negyedik generációs mobil adatátviteli szabvány, melyet a 3GPP Release 8 szabvány ír le. Míg a korábbi technológia 28 Mbit elméleti maximumot támogat, az LTE 326 Mbit átvételére lesz képes 4x4 antennával, 20 Mhz-es frekvenciatartományon.

Az információtechnológia 4G-vel a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatásokat jelöli. A 2G és a 3G rendszerek utódát a 4G rendszereket, a szakértők szerint egy átfogó IP-infrastruktúra, nagy adatátviteli sebesség, nagy kapacitás és a nyílt internetes szabványok használata fogja jellemezni. A 4G-nél a mobil szélessávú rendszer továbbfejlesztett multimédiás szolgáltatásokkal bővül. Az „IMT-Advanced”, (4G Wireless and International Mobile Telecommunication) 4G technológia jelenleg a mobil távközlési rendszerek közül a legfejlettebb, amely fix környezetben 1 Gbps, mobilkörnyezetben pedig akár 100 Mbps adatátviteli sebességet is biztosíthat.

Hazai mobilszolgáltatóknál gőzerővel folynak a fejlesztések, tesztelések a 4G bevezetésére. Mi az a 4G? LTE - Long Term Evolution. Tulajdonságok: Nagy adatsebesség, támogatja az Internet, Telefon, Televizió és a nagyfokú mobilitás lehetőségeit. Várható sebesség értékek: download kb. 150Mbps, upload kb. 50Mbps. A rendszer támogatj aa MIMO-t kezdetben 2x2-t, de később a 4x4-et is ! Hívásfelépülési idő  ahrmada a HSDPA-hoz képest tipikusan kevesebb mint 10ms várható. (HSDPA-nál 30-45ms) Sávszélesség 1.4-20MHz. Nagy mobil adatsebesség mozgás közben 120km/h-ig. 16 TV csatorna továbbítása, stb, stb, szóval itt a jövő...

Az LTE- (Long Term Evolution) technológiát Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató teszteli: a Pannon technológiai partnere a kínai ZTE, a T-Mobile a svéd Ericssonnal, míg a Vodafone a kínai Huawei technológiáját használja.

A fekete leves csak annyi, hogy hardveres eszközeinket illetve modemeket, illetve telefonjainkat cserélni kell, hogy az új előnyöket élvezhessük. Persze nem kell "telesírni" a zsebkendőt, hiszen üzemszerüen nem szolgáltatnak a hazai mobilszolgáltatók 4G-t. Jelenlegi infó a szolgáltatásról a következő (2011.03.30.-án): Hazai mobilszolgáltatók 2012-re becsüli a 4G hazai indulását üzemszerűen...

friss: 2011.10.12.
2012 január 1-jén elindítja kereskedelmi 4G/LTE szolgáltatását a Magyar Telekom - jelentette be Christopher Mattheisen vezérigazgató. Az addig hátralévő három hónapban felhasználók bevonásával tesztelik a hálózatot. Jelenleg Budapesten 80 LTE-bázisállomás üzemel, a tervek szerint év végére számuk megháromszorozódik. Várhatóan 2012-ben az egész fővárost lefedi a 4G-hálózat. Az éles tesztben 500 lakossági, kis-, közép- és nagyvállalati ügyfél vesz részt, kiválasztásukhoz segítségül hívják a közösségi hálózatot. Az újgenerációs hálózat kiépítésében a Telekom fő partnere az Ericsson és a Cisco.

A tervek szerint 2013-ban a HSPA+ az egész országban elérhető lesz, tehát a 4G/LTE hálózat fejlesztése mellett tovább folytatódik a HSPA+ technológia elterjesztése.

vissza a tartalomjegyzékhez...

 


ActiveSync

A Microsoft Windows Mobile és egyéb Windows CE alapú eszközökre kifejlesztett szinkronizáló alkalmazása.
vissza a tartalomjegyzékhez...
Infravörös sugár

Mobil eszközök között információátvitelre és -cserére van lehetőség infravörös sugarak segítségével.
vissza a tartalomjegyzékhez...
Bluetooth

Az Ericcson, az IBM, az Intel, a Nokia és a Toshiba általi nemzetközi kezdeményezés, hogy lefektessék a mobiltelefonok, PDA-k, kéziszámítógépek és egyéb mobil eszközök közti vezetéknélküli kapcsolódás szabványait. Rövidhullámú rádiókapcsolat a 2 GHz-s Tudományos és orvosi műszer (ISM) frekvenciasávban, azaz a "szabad csatornán".
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Digitális tanúsítvány

Titkosított kód, amit két vagy több fél részére bocsát ki egy tanúsító hatóság, és a felek személyazonosságának igazolására szolgál publikus kulcsaik cseréjén keresztül.
vissza a tartalomjegyzékhez...
Digitális aláírás

A digitális aláírás annak igazolására szolgál, hogy a kapott fájl valóban attól a személytől érkezett, aki küldte, és semmilyen változtatást nem eszközöltek rajta, mióta aláírták.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Direct Push Technológia - Közvetlen üzenettovábbítás

A "push" vagy e-mail továbbítás az e-mail szerver azon tulajdonságára vonatkozik, hogy képes továbbítani az e-maileket a telefonra, abban a pillanatban, mikor megérkeznek. A szerver ennek érdekében egy rövid szöveges üzenetet küld a telefonra, amikor e-mail érkezik a felhasználó postafiókjába. A telefonra beérkező üzenet következtében az eszköz kapcsolatot létesít a szerverrel és szinkronizálja az e-maileket. A jelenlegi "push" szolgáltatás további beállításokat igényel a felhasználó mobilszolgáltatásának opciói között, és plusz költséget jelent, mivel az értesítő üzenetek költségeit a felhasználó viseli. A "push" technológia továbbfejlesztett verziója már nem alkalmazza a szöveges értesítéseket. Ez az alternatív, "Direct Push"-ként ismert technológia már nem jelent plusz költséget és megszünteti a szöveges értesítések bonyolultságát.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 EDGE (Enhanced Data Rate for GSM Evolution - Megnövelt Adatátviteli Sebesség a GSM Fejlődéséért)

Rádiófrekvenciás technológia, amely megnövelt modulációt használ annak érdekében, hogy képessé tegye a GSM és TDMA (Időosztásos többszörös hozzáférésű) hálózatokat a harmadik generációs (3G) hálózatokkal való verseny felvételére. A GSM és TDMA hálózatok 3G-s hálózatokra való átállásának integráns eleme. (Sok gyártó és szállító cseréli fel a GSM-et a Globális jelzőre a teljes meghatározásban, hogy elkerülje azt a látszatot, hogy a technológia csak a GSM hálózatokon működik.) Az EDGE-et arra fejlesztették ki, hogy akár 384 kbps sebességel támogassa a mobilszolgáltatásokat. Valós körülmények között az átvitel jelentősen alacsonyabbnak bizonyul (pl. 64 Kbps), azonban így is túlszárnyalja napjaink GSM és TDMA hálózatainak sebességét. Az EDGE lehetővé teszi az UMTS (Általános Mobil Telekommunikációs Rendszer) licensszel nem rendelkező szolgáltatók részére a versenyben maradást a vezetéknélküli adatátvitel területén. GSM szolgáltatók is kihasználhatják az általa kínált lehetőségeket, még abban az esetben is, ha 3G-s licenszet szereznek, mivel így olcsó szolgáltatásokat nyújthatnak autós és gépek közti alkalmazások számára. Lásd még: 3G, GSM, UMTS.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Titkosítás

Az a folyamat, amelynek során szisztematikusan kódolnak egy bitfolyamot a küldés előtt, hogy megakadályozzák a harmadik fél általi jogosulatlan hozzáférést.
vissza a tartalomjegyzékhez...
GPRS (General Packet Radio Systems
- Csomagkapcsolt Adatátviteli Rendszer)

A GPRS-t a mobiltelefonos adatátvitel 2,5. generációjaként üdvözölték, a technológia 2001 eleje óta elérhető. A GPRS állandó, körülbelül 50kbps sebességű kapcsolatot biztosít a mobiltelefonok számára.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 GSM (Global System for Mobile Communications - Globális Mobil Kommunikációs Rendszer)

Az a mobiltelefonos platform, amit Európában, illetve a világ nagy részén jelenleg használnak. Az Egyesült Államokban mindazonáltal nem ez a legelterjedtebb rendszer. A kétsávos készülékek képesek külföldön más sávszélességet használni.
vissza a tartalomjegyzékhez...HSDPA

A HSDPA (mozaikszó az angol High-Speed Downlink Packet Access kifejezésből, tükörfordításban „nagysebességű csomagletöltési hozzáférés”) harmadik generációs mobilkommunikációs protokoll, melyet előszeretettel használnak világszerte mobil internet illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. Feltöltésbeli megfelelője a HSUPA. A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes. A maximális letöltési sebesség több mint az alkalmazás által elérhető sebesség, tehát amit a végfelhasználó érzékel. A szemléltetés kedvéért: a 7,2 Mbps-es sebességet a felhasználó FTP szinten körülbelül 6 Mbps-os sebességként fogja érzékelni, ha közel ideális a rádiós környezet.

A letöltés sebességét több tényező befolyásolja:

 • Bázisállomás konfigurációja, átviteli kapacitása
 • Rádiós környezet minősége ( interferencia, jel-zaj viszony stb )
 • Felhasználók száma az adott cellában
 • Felhasználó által használt eszköz típusa
 • Felhasználó távolsága az adótoronytól, illetve a felhasználó sebessége ( áll, vagy mozgásban van a mobil terminál )

Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató üzemeltet HSDPA hálózatot. 2008 őszétől már elindult a kísérleti 14,4 Mbit/s-os szabvány, de általánosságban még csak a 3,6-7,2 Mbit/s-os szolgáltatás üzemel.

( 2010. februárjától a Vodafone elindította kereskedelmi HSPA+ szolgáltatását, melyet jelenleg kizárólag Budapesten, a Dunakorzón lehet igénybevenni, 21 Mbit/s-os elméleti maximális sebességen. Év végéig a meglévő bázisállomások felét tervezik frissíteni a modernebb szabványra)

vissza a tartalomjegyzékhez...

 IP (Internet Protokoll)

Az internetes adatátvitel csomagkapcsolt technológiát alkalmazó kommunikációs protokollja.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 IMAP4 (Internet Messaging Access Protocol - Internetes Üzenet Elérési Protokoll)

Távoli e-mail hozzáférést biztosító protokoll. Műveletek hatékony elvégzését teszi lehetővé például azáltal, hogy csak a szükséges adatokat tölti le, mivel először csak az e-mail fejlécét tölti le a tényleges e-mail fogadás előtt.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 MMS (Multimedia Message Service - Multimédiás Üzenetküldési Szolgáltatás)

Grafikák, videóklipek, hangfájlok és szöveges üzenetek vezetéknélküli hálózatokon való átvitelének WAP protokollra épülő módszere.

Az MMS szolgáltatással képet, hangot, szöveget, dallamot vagy videofelvételt küldhet mobiltelefonról másik mobiltelefonra, e-mail címre. Az MMS összeállításához a képeket letöltheti WAP-oldalakról, előhívhatja a telefon memóriájában előzetesen eltárolt képek közül, de akár azonnal is elkészítheti a telefon kamerájával.

Használatához aktivált szolgáltatás, MMS-küldésre alkalmas készülék és megfelelő beállítások szükségesek. A megvásárolt készülékben megtalálhatók az MMS-küldéshez szükséges beállítások, ám amennyiben mégis szükségesek, a pontos paramétereket megtalálja telefonismertetőinkben is. Az MMS használatához nincs szüksége internetelőfizetésre.

Az üzenet összeállítása és elküldése egyszerű, hiszen hasonló az SMS-küldéshez. MMS-üzenetet alkalmas mobiltelefonra – T-Mobile, Vodafone és a Pannon hálózatába is -, és bármely érvényes e-mail címre lehet küldeni.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 POP3

E-mail protokoll, ami lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk távoli szervereken lévő e-mailjeinkhez internetkapcsolaton keresztül..
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Roaming ( Barangolás )

Külföldön járva ugyanúgy tudják használni GSM mobilkészüléküket, mint itthon, bizonyos roaming díjszabás ellenében, melyet az a külföldi szolgáltató szab meg, akinek hálózatába a feljelentkezés megtörténik.

A roaming szolgáltatás általában az összes partnerhálózatban automatikusan elérhető, mindössze arra kell ügyelniük, hogy ne legyen letiltva a roming szolgáltatás. Havidíjas előfizetőként a külföldi hálózatokban bonyolított hívások és egyéb igénybe vett szolgáltatások díját utólag itthon, forintban kell kifizetnie.

A nemzetközi roaming segítségével Ön saját SIM kártyáját, saját hívószámát és a megfelelő frekvencián működő mobiltelefon-készülékét a világ számos országában mindazon külföldi hálózatokban használhatja, melyekkel a mobilszolgáltatója nemzetközi roaming megállapodást kötött.

FONTOS ! Ha Ön külföldön tartózkodik és Önt felhívja valaki saját országából, akkor a hívó fél csak az országon belüli úgynevezett helyi vagy körzeten belüli díjat fizeti, míg Ön az országhatártól az Ön aktuális tartózkodási helyéig fizeti a hivás szakaszát.
vissza a tartalomjegyzékhez...
SIM (Subscriber Identity Module - Előfizetői Azonosító Egység)

Kisméretű, programozható chip kártya, ami a mobiltelefonos szolgáltatás előfizetőjének azonosítókulcsát tartalmazza. A SIM-en tárolt kódok segítségével az előfizető azonosítható a digitális mobilszolgáltatások igénybevételekor, illetve tartalmazza azon speciális szolgáltatások adatait, amire a felhasználó előfizetett. A SIM lehet a telefonban rögzített, vagy kivehető (lehetővé téve, hogy a felhasználók lecseréljék telefonjaikat, anélkül, hogy előfizetésüket is cserélniük kellene). A SIM a kulcs a Globális Mobil Kommunikációs (GSM) hálózatok biztonságos használatához.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 SMS (Short Message Service - Rövid Szöveges Üzenet)

Közismert nevén "szöveges üzenet". Elemzések azt mutatták, hogy a jövőben az SMS lesz a 3G szolgáltatók legnagyobb bevételi forrása.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Adatfolyam

Szakkifejezés az Internet alapú digitális audió, illetve videóátvitelre. A hang- és képadatokat adatfolyamként továbbítják a felhasználó felé, innen ered az "adatfolyam" (Streaming) kifejezés. A Internetre csatlakoztatott adatfolyam szolgáltató szerverek késleltetett adatfolyamok széles skáláját teszik elérhetővé. Az egyes felhasználók így ugyanazt a - késleltetett - tartalmat fogadhatják. Adatfolyamok szolgáltatásakor általában csomagkapcsolt vagy aszimmetrikus átviteli módszert alkalmaznak.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Szinkronizálás

Az adatátvitel egy módja, ahol a küldés és fogadás során minden adatot azonos idő szerint szinkronizálnak, miközben az adatokat általában blokkokban, semmint különálló karakterekként továbbítják. Azt is jelentheti, hogy az adatfolyam mindkét irányban azonos kapacitáskihasználás mellett fut.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 USIM (Universal Subscriber Identity Module - Univerzális Előfizetői Azonosító Egység)

A Globális Mobil Kommunikációs (GSM) hálózatokban használt Előfizetői Azonosító Egység (SIM) továbbfejlesztett változata. A USIM-et a harmadik generációs (3G) hálózatokban való felhasználásra tervezték. 3G kompatibilis telefonba helyezve hálózati hitelesítést és további funkciók elérését teszi lehetővé.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 Wap

Wireless Application Protocol (vezeték nélküli alkalmazás protokoll)

A WAP az internethez hasonlóan szöveges információk, megfelelő telefonnal mozgó- és állókép, illetve hang megjelenítésére alkalmas. Formátumát a mobiltelefonok kijelzőjéhez igazították, ezért az egyszerűbb, mint az internet megjelenése. A technológia lehetővé teszi, hogy az arra alkalmas mobilkészüléket böngészőként használva WAP alapú internetes oldalakat tekintsen meg.

A WAP-ra alkalmas készülékeken a megfelelő beállításokat általában a szolgáltató központilag eltárolja. Ha az Ön által megrendelt adatátviteli szolgáltatással (vonalkapcsolt, egyirányú adatátvitellel vagy adatforgalom alapú, GPRS, EDGE, 3G/HSDPA-hálózatokon keresztül használható szolgáltatásokkal) mégsem jeleníthetőek meg a WAP-oldalak, készüléke használati útmutatójában, illetve a honlapunk "Készülékek" menüjében a készüléke típusát kiválasztva részletes információt talál a beállításokról.
vissza a tartalomjegyzékhez...
Wi-Fi (Wireless Fidelity - Vezeték Nélküli Megbízhatóság)

Vezetéknélküli helyi hálózatok (WLAN) egyes, az IEEE 802.11b szabványnak megfelelő típusaira vonatkozó kifejezés. Wi-Fi a WECA védjegye az általa minősített termékekre. Jelentése "Wireless Fidelity". A WECA bonyolult hálózati teszteket végez a WLAN-termékeken, ezáltal csak a szabványnak megfelelő és a kompatibilitás elvét betartó termékekre kerülhet a Wi-Fi logó.

A Wi-Fi a vezetékes LAN hálózatok alternatívájaként egyre több területen elfogadott. Repterek, hotelek, és sok más szolgáltató nyilvános hozzáférést biztosít a Wi-Fi hálózatokhoz, lehetővé téve így vendégeik számára az Internethez való csatlakozást vagy e-mailjeik letöltését utazásaik során. Ezekre a helyekre hotspot-ként is hivatkoznak.

A WLAN (Wireless Local Area Network) hálózat a hagyományos ethernet-hálózat vezeték nélküli kiterjesztése, mely a felhasználók számára kényelmes, nagy sebességű és biztonságos adatkapcsolat létrehozását teszik lehetővé az ethernettel megegyező funkcionalitással.

A WLAN-technológia a rádióhullámokat használja számítógépek és hálózati eszközök közötti kommunikációra. Rugalmasan kezelhető, egyszerűen használható adatkommunikációs forma, mely a hagyományos vezetékes LAN-hálózat alternatívája

Előnyei a vezetékes hálózattal szemben:

 • Mobilitás - A felhasználók szabadon mozoghatnak és férhetnek hozzá saját belső hálózatukhoz és/vagy az internethez.
 • Gyorsan és egyszerűen beállítható hálózati hozzáférés - Nincs szükség kábelekre a telepítéshez.
 • Rugalmas telepíthetőség - A WLAN-hálózatok ott is telepíthetők, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nem megoldható.
 • Költséghatékony - A WLAN-hálózatok csökkentik a telepítési költségeket, mert nem igényel kábelezést, és ezért jelentős költségmegtakarítás érhető el.
 • Skálázhatóság - A hálózat növekedése és újrakonfigurálása egyszerű, újabb felhasználók felvétele mindössze egy vezeték nélküli LAN-kártya installálását jelenti az új eszközben.
 • Kompatibilitás - A Wi-Fi címkével ellátott WLAN-termékeknek nem okoz problémát az együttműködés, ugyanis ezek garantáltan megfelelnek az IEEE 802.11 WLAN-szabványnak.
 • Sebesség - A hagyományos modemes hozzáféréshez képest akár 100-szor gyorsabb internetelérés bizonyos HotSpotokon.

Hátránya a vezetékes hálózattal szemben:

 • Pontos konfigurálást igényel
 • A titkosítás nem megfelelő beállítása esetén a hálózatunk védtelen, illetve lehallgatható lesz

A rádiófrekvenciás (RF) hatósugár függ a belső tér kialakításától, a WLAN-termék belső antennájának karakterisztikájától, a WLAN-hálózati elem adóteljesítményétől a felhasználó eszközének érzékenységétől, és a jel terjedési útjától. Az épületekben található tárgyak kölcsönhatásai a WLAN-hálózatra, mint a falak, fémtárgyak, az emberek mozgása hatással van a jel terjedésére ezért a hatósugár és a lefedési terület minden rendszer esetén egyedi. A vezeték nélküli WLAN-rendszerek a rádiófrekvenciát használják, mert ez áthatol a falakon és egyéb felületeken is. A tipikus hatósugara elipszoid és a távolság növekedésével arányosan csökken az átviteli sebesség is. Nyitott téren a WLAN-rendszerek hatótávolsága legfeljebb 160 m lehet, a korlátozott jelteljesítmény miatt. A lefedési terület kiterjeszthető újabb Access Point-ok (WLAN-hálózati elemek melyekre a felhasználók csatlakoznak) telepítésével.

A WLAN hatósugara épületen belül a néhányszor 10 métertől akár több száz méterig terjedhet a beltéri kialakításától függően, a hozzáférési sebesség az új szabványokat is figyelembe véve  távolság és a térerő függvényében elméletileg maximálisan 300 Mbps lehet.
vissza a tartalomjegyzékhez...

 

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum